«ШӘРИЯР» ДӘСТАНЫНДА АҚЫЛ ТӘРБИЯСЫ МӘСЕЛЕЛЕРИ - Алламбергенов, Е.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада “Шарьяр” халқ достонидаги бош қаҳрамон Шарьяр образини таҳлил қилиш асосида достондаги ақлий тарбия масалаларини ўрганишга бағишланган. Тадқиқот материали сифатида достоннинг машҳур қорақалпоқ жировлари – Ўтенияз ва Қулимет жиров вариантларидан фойдаланилган.
Keywords: ақлий тарбия; англаш мотивлари; интелектуал маданият; билиш даражасининг мажмуи; маънавий-инсоний нуқтаи назарлар; ишни ақл билан бошқариш; яшаш орзу қилмоқ; ақлий ривожланиш; билимларни эгаллаш