ФАРҒОНА ВОДИЙСИ АДИР МИНТАҚАЛАРИ ЧИГИРТКАЛАРИНИНГ (ACRIDOIDEA) ФАУНАСИ ВА ЭКОЛОГИЯСИ - Бегжанов, М.Қ.; Медетов, М.Ж.; Гулимбетов, Б.Д. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Олиб борилган тадқиқот натижаларига кўра, Фарғона водийси адир минтақаларидан чигирткалар катта оиласи вакилларининг 3 оила 22 авлодга мансуб 29 тур ва кенжа турлари аниқланди. Тадқиқот олиб борилган ҳудудлардан, баланд адирларда 17 тур, ўртача баландликдаги адирларда 21, паст адирларда 12 тур, адир оралиғи ботиқлари ва дарё водийларида эса 14 тур чигирткалар учраши аниқланди. Адир ҳудудлари чигирткалар оиласи турларининг ўхшашлик даражаси баланд адирлар ва ўртача баландликдаги адирлар чигирткалар фаунаси ўхшашлик коэффициенти энг юқори 0,61 га тенг, паст адирлар ва адир оралиғи ботиқлари ва дарё водийлари ўртача 0,47 га тенг, баланд адирлар ва паст адирлар фаунаси ўхшашлик коэффициенти эса энг кам 0,33 га тенг бўлиши аниқланди.
Keywords: Pyrgomorphidae; Pamphagidae; Acrididae; туркум; оила; тур; фауна; экология; адир; ландшафт; имаго; личинка