ҚАРАҚАЛПАҚ ХАЛЫҚ ДӘСТАНЫ «ШӘРЬЯР»ДЫҢ СЮЖЕТЛИК ҚАТЛАМЛАРЫ (Дәстан генезисине тийкар болған аўыспалы сюжетлер ҳәм олардың поэтикалық хызмети мәселеси) - Кенесбаева, Ш. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада «Шариёр» достонининг сюжет қатламларининг пайдо бўлиш манбалари ўрганилиб, Ғарб ва Шарқ халқлари фольклори билан адабиётига хос кўпгина кўчма эртак сюжетлар талқин қилинган. Ушбу сюжетлар «Шариёр» достонининг пайдо бўлишида ғоявий-эстетик манба вазифасини бажарганлиги ишончли далиллар билан асосланилиб, «Шариёр» достони А.С.Пушкиннинг «Шох султон ҳақидаги эртак» каби асарларнинг пайдо бўлишида эстетик омил сифатида хизмат қилганлиги ҳақида сўз боради.
Keywords: сюжет қатлами; кўчма сюжетлар; сюжет ва эпос генезиси; достон поэтикаси: миф, эртак ва достон