ПОЭТИЧЕСКОЕ В ЖАНРЕ СКАЗКИ (На материале сопоставительного исследования каракалпакских и европейских народных сказок) - Саитова, З.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2017)
Ушбу мақолада инглиз ва қорақалпоқ халқлари халқ оғзаки ижодини таълим жараёнида ўқитиш масалаларига эътибор қаратилган, бунда асосан, кўп асрлик эртаклар поэтикасига кенг ўрин берилган. Корақалпоқ ва инглиз халқлари эртаклари қаҳрамонлари ғоявий-сюжет хусусиятларини таҳлил қилиш бу халқлар эртакларидаги ифодали воситалар ва услубий усулларни очиб беришга имкон яратади, натижада авлодларнинг-буюк поэтик тафаккури ва эртакларнинг поэтикасини кўрсатиб беришга имкон яратади.
Keywords: фольклор жанри; поэтика (лирика); лингво-маданий ёндашув; лексик воситалар; менталитетнинг акс эттирилиши; мифологик-бадиий тушунча; лексик-семантик акс эттириш усуллари; эртак қаҳрамони; атроф муҳитга (табиатга) муносабат; бадиий ривожланиш; қаҳрамонлик эпос (достон); миллий хусусияти