НУРТАЙ БАТЫР - Тилеўмуратов, М. (SCIENCE and SOCIETY, 2017)
Ушбу мақолада XVIII асрда яшаб ўтган қорақалпоқ халқ ботири Нуртай бий ботир Жонгельди ўғлининг эл-юрт озодлиги йўлидаги олиб борган курашлари, қорақалпоқларнинг Янги дарё тарихи ҳужжатлари ва Бердақ «Шажараси» асосида қиёслаб ўрганилади. Муаллиф мақолада мазкур тадқиқотлар асосида Нуртай ботир Жонгелди ўғли қорақалпоқларнинг XVIII асрдаги миллий қаҳрамони, халқ озодлиги курашчиси деган хулосага келади.
Keywords: XVIII аср иккинчи ярми; Амударё қуйи оқими; Сирдарё ирмоқлари; Янги дарё; Қувондарё; 1783-1786-йиллар; Янги дарё қорақалпоқлари; Қўқон; Бухоро; Хива; қозоқ хонликлари; Нуртай ботир; Нуртай раҳбарлигидаги халқ озодлик қўзғолони