ФАНЛАРАРО ИНТЕГРАЦИЯ ОРҚАЛИ ТЕХНИКА ОЛИЙ ТАЪЛИМ МУАССАСАЛАРИДА БЎЛАЖАК КАСБ ТАЪЛИМИ ЎҚИТУВЧИЛАРИ КАСБИЙ КОМПЕТЕНТЛИГИНИ ШАКЛЛАНТИРИШ - Химматалиев, Д.О. (SCIENCE and SOCIETY, 2017)
Мақола ҳозирда олий таълим олдида турган энг долзарб масалалардан бири – касбий компетентликни шакллантиришга бағишланган. Меҳнат бозори бугунги талабалардан рақобатбардошликни, замонавий иқтисодий ривожлантириш талабларига мувофиқлигини талаб этади ва шаклланган компетентлиги кейинчалик уларнинг касбий фаолиятга талабаларнинг тайёргарлигини таъминлайди. Шу сабабли муаллифлар, техника олий таълим муассасаларида талабаларнинг касбий компетентлигини мазмунли таълим ва фанлараро интеграция ёрдамида ўқитишнинг биринчи босқичида шакллантиришни бошлаш мумкинлиги, чунки контекстуал таълим муҳандислик фаолиятини амалга оширишда талабаларнинг касбий кўникмаларини лойиҳалаштиради, жумладан, кўплаб жиҳатлари, ва фанлараро алоқа, ўз навбатида, турли фанлардан уларнинг билим ва кўникмаларини бирлаштиради, мақсадлар якуний натижаси – касбий компетентлик, деб ҳисоблайдилар. Бўлажак техник мутахассисларда шаклланган касбий фазилатлар ўзларининг касбий муҳандислик фаолиятида ва замонавий корхоналарни модернизациялаш шароитларида рақобатбардош мутахассилар бўлиши илм-фаннинг турли соҳаларида билимларини яхлит қўллашларида ёрдам беради.
Keywords: малака; компетентлилик; техника таълими; фанлараро интеграция; касбий таълим; фанлар цикли