ҚАРАҚАЛПАҚ ХАЛЫҚ ДӘСТАНЫ «ШӘРИЯР»ДЫҢ ЖАНРЛЫҚ ҚӘСИЙЕТЛЕРИ ҲАҚҚЫНДА БИР-ЕКИ АЎЫЗ СӨЗ - Кеңесбаева, Ш.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2016)
Мақолада бошқа халқларда бўлмаган қорақалпоқ халқининг миллий достони «Шарияр» достонининг жанр хусусиятлари ҳақида фикр билдирилган. Магистрант қорақалпоқ фольклорида ушбу масала бўйича айтилган фикрларни киёслаган ҳолда достон сюжетли асар ёки ижтимоий-маиший достон эмаслигини, балки мифик-эртак шаклидаги асар, деган хулосага келган.
Keywords: «Шарияр» достони; жанр хусусиятлари; ташки сюжетли достон (О.Кожуров); ижтимоий-майший достон (К.Максетов); эртак достон (И.Сагитов); эртак мотиви; мифик мотив; мотивлар муштараклиги; мифик-эртак достон