ШИМОЛИЙ–ҒАРБИЙ ЎЗБЕКИСТОН АРХЕОЛОГИК ОБЪЕКТЛАРИ: ТАДҚИҚОТЛАР ВА НАТИЖАЛАР - Каландаров, У. (SCIENCE and SOCIETY, 2016)
Бу мақолада Жанубий Орол бўйи, Амударёнинг қуйи қисмидаги ноёб археологик объектлардаги тадқиқотлар ва уларнинг натижалари баён қилинган. Қорақалпоғистон ва Хоразм ҳудудидаги қадимги ва ўрта асрларга оид археологик объектлардан қадимги арамей ёзувлари, тангалари, ҳайкаллар, рангли расмларининг топилиши аждодларимизнинг тили, дини, бадиий санъати тарихини ўрганишда катта археологик манба бўлиб ҳисобланади.
Keywords: Жанубий Орол бўйи; Гулдурсин қалъа; Ал-Фир (Пил) қалъа; Аёз қалъа; Тупроқ қалъа; Қирқкиз қалъа; Қўйқирилган қалъа; Бозор қалъа; Жонбос қалъа; Қизил қалъа; Анқа қалъа; Дояхотин; Жигарбанд; Кўҳнауаз; Кўзаликир; Капарас; Елхарас; Қўрғонқалъа; Бўлдимсоз; Чирик Работ; Бобиш Мулла; Жети асар; Ақчахон қалъа