AYLANMA HARAKATDAGI BA'ZI ZARYADLAR TIZIMI MAGNIT MAYDONI INDUKSIYASINI HISOBLASH - Yavidov, B.; Kushboyeva, B.; Safarboyeva, F.; Abdullayev, E. (SCIENCE and SOCIETY, 2016)
Maqolada aylanma harakat sodir etuvchi zaryadlar tizimi hosil qilgan magnit maydoni induksiyasini hisoblashga oid ba‘zi masalalar qaralgan. Zaryadlar tekislik va fazoda uzluksiz va bir jinsli taqsimlangan deb qabul qilingan. Masala yechishda qaralayotgan tizimning e‘tiborga olinishi kerak jihatlari keltirilgan. Xususan, disk, sfera va sharda uzluksiz taqsimlangan zaryadlar aylanma harakati natijasida qaralayotgan ob‘yektlar markazi yoki simmetriya o‗qida yotuvchi nuqtada magnit maydon induksiyasini hisoblash metodikasi keltirilgan. Taklif etilgan metodik tavsiyalar umumiy tavsifga ega bo‗lib, murakkab tizimlarning magnit maydonini topishga imkon beradi.