НОВЫЕ МАТЕРИАЛЫ К ИСТОРИИ ОТРАРСКОГО ОАЗИСА ДОАРАБСКОЙ ЭПОХИ - Авизова, А.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2016)
Мазкур мақола 2015 йилда қадимги ўтроқ маконлар - Шакшитобе ва Бесиншитобеда олиб борилган археологик илмий ишларнинг дастлабки натижаларига бағишланган. Ушбу Шакшитобе тепалигида араб босқинигача бўлган даврга тегишли қурилишлардан қолган бино қолдиқлари топилган. Ушбу жойда арабларгача бўлган учта даврда қурилиш ишлари олиб борилганлигининг излари кузатилади. Энг дастлабки даврга тегишли бўлган, олти метр ҳажмга эга девор қолдиқлари топилган. Кейинги даврга 1-сонли маҳобатли мажмуа тегишлидир. Энг баланд терилган ғишт қатламлари учинчи қурилиш даврига тегишли ҳисобланади. Бесиншитобеда энг йирик маҳобатли қурилиш қолдиқлари очилган. Лой деворларнинг кенглиги 7,5 м., баландлиги эса 2,5 м.ни ташкил этади. Қораҳонийлар даврига тегишли бўлган энг баланд қурилиш қолдиқлари сақланмаган.
Keywords: археология; маданият; воҳа; ёдгорлик; учбурчак; давр