He–Ne LAZER BILAN LLOYD KOZGUSINING AKSLANTIRISh TAJRIBASINING OQITISh METODIKASI - Akimova, Jumaxan Orazbaevna; Orazımbetova, Kaljamal Oralbaevna (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ushbu maqolada yorug‘likning to‘lqin tabiatini isbotlovchi muhim optik hodisalardan biri Lloyd interferensiya tajribasi He–Ne lazer yordamida chuqur o‘rganiladi. Maqolada interferensiya hodisasining nazariy asoslari, Lloyd tajribasining fizik mohiyati, He–Ne lazerning ishlash prinsipi, tajriba qurilmasi va o‘tkazish metodikasi, matematik ifodalar, o‘lchash natijalari hamda xatoliklar tahlili batafsil bayon etilgan. Tajriba natijalari yorug‘likning to‘lqin xususiyatlarini amaliy jihatdan tasdiqlaydi va lazer nurlarining yuqori darajada koherent ekanligini ko‘rsatadi.