ЗАМОНАВИЙ ТАЪЛИМ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИ ВОСИТАСИДА ЎҚУВЧИЛАРНИНГ ФИЗИКАНИ ЎРГАНИШГА БЎЛГАН КОГНИТИВ ҚИЗИҚИШНИ ШАКЛЛАНТИРИШНИНГ ПЕДАГОГИК ШАРТ-ШАРОИТЛАРИ - Асаматдинова, Улбосин Махмудовна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада инклюзив таълим шароитида имконияти чекланган ўқувчиларга физика фанини ўқитишда интерактив технологиялардан фойдаланиш масалалари кўриб чиқилган. Рақамли таълим ресурслари, виртуал лабораториялар, мультимедия воситалари ва мослашувчан ўқитиш тизимларидан фойдаланишнинг долзарблиги асослаб берилган. Ушбу технологияларнинг билимларни ўзлаштириш сифати, ўқувчиларнинг билиш фаоллиги ва мотивациясига таъсири таҳлил қилинган. Физиканинг турли бўлимларини ўқитишда интерактив технологияларни қўллаш бўйича амалий мисоллар келтирилган. Мазкур технологияларни жорий этишдаги асосий муаммолар аниқланиб, уларни бартараф этиш йўллари таклиф этилган. Тадқиқот натижаларига кўра, интерактив технологиялар имконияти чекланган ўқувчилар учун физика таълимнинг сифатини оширишда самарали восита эканлиги кўрсатилди.