МАКТАБГАЧА ТАЪЛИМ ТАШКИЛОТИДА ИЖОБИЙ ПСИХОЛОГИК МУҲИТИНИ ЯРАТИШДА ЭМПАТИЯНИНГ ЎРНИ - Бекманова, Жамиля Абдуллаевна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада мактабгача таълим муассасасида (МТМ) қулай психологик муҳитни яратишда эмпатиянинг асосий психологик механизм сифатидаги роли кўриб чиқилади. Назарий ёндашувлар "Эмпатия" ва "психологик иқлим" тушунчаларининг таърифлари таҳлил қилинди, шунингдек, ўқитувчининг эмпатиясининг таркибий қисмлари ва уларнинг болалар жамоасидаги шахслараро муносабатларга таъсири ўрганилди. Мактабгача таълим педагоглари ва бошқа мутахассисликлар мутахассисларида эмпатик қобилиятларни ривожлантириш бўйича амалий тавсиялар келтирилган. "Ўқитувчи-бола" муносабатларида эмпатик ўзаро таъсирнинг аҳамияти асослаб берилган ва "Ўқитувчи-ота-она" барча иштирокчиларнинг психологик фаровонлиги учун таълим жараёнининг муҳим омили ҳисобланади.