OG‘IR NUTQ NUQSONLI BOLALAR BILAN KORREKSION PEDAGOGIK IShLARNI TAShKIL ETISh - Allambergenova, Muxabbat Xasanbaevna; Sultanova, Jasmina Kuatbay qızı (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada zamonaviy maxsus pedagogika va logopediyaning dolzarb muammolaridan biri – nutq ontogenezining og‘ir patologik shakllari bo‘lgan dizartriya va alaliyani bartaraf etishning innovatsion hamda kompleks usullari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi neyrolingvistik, neyropsixologik (Luriya LOK tizimi) va pedagogik yondashuvlarni integratsiyalash orqali ushbu nutqiy nuqsonlarni korreksiyalashning samarali mexanizmlarini ishlab chiqishdan iborat. Maqolada dizartriyaning neyromotor tabiati va alaliyaning kognitiv-lingvistik xususiyatlari qiyosiy o‘rganilib, ierarxik kompensatsiya va sistemali til qurilishi modellari taklif etilgan.