РУС ВА ҚОРАҚАЛПОҚ ТИЛЛАРИ ИНТЕРФЕРЕНЦИЯСИ: ФОНЕТИК, ГРАММАТИК ВА ЛЕКСИК ЖИҲАТЛАРИ - Турабаева, Назира Айтмуратовна; Жумашова, Назигул Тангирбергеновна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада барқарор рус-қорақалпоқ икки тиллилиги шароитида тиллараро ўзаро таъсир жараёнлари тадқиқ этилган. Қорақалпоғистон Республикасининг бир неча туманларида тўпланган спонтан нутқнинг дала ёзувлари материал бўлиб хизмат қилади. Таҳлил уч даражани ўз ичига олади: фонетик, грамматик ва лексик. Интерференсия асимметрик характерга эга эканлиги ва унинг интенсивлиги контактлашувчи тизимларнинг типологик дистантлиги билан белгиланиши аниқланган. Лексика энг кўп сингадиган соҳа бўлиб, қорақалпоқ тилининг морфологик тузилиши сезиларли даражада барқарорликни намоён этади.