QORAQALPOGʻISTON RESPUBLIKASI ShAROITIDA KEMIRUVChI HAYVONLARNING O‘RGANILGANLIK DARAJASI - Paluanova, Gulmira Jolimbetovna; Qarjawbaeva, Kamila Baxtiyar qizi; Qurbaniyazov, Atabek Sabirbay ogʻli (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada Respublikamiz sharoitida aholi salomatligi va qishloq xo‘jaligiga zarar keltiruvchi kemiruvchilarning ta’sir ko‘lamini baholash, kuchli o‘zlashtirilgan hududlarda antropogen omillar ta’sirida teriofauna vakillarining baholi turlarining kamayib ketayotganligi bilan birgalikda, zararli turlari populyatsiyalarining ko‘payib borayotganligi boʻyicha olimlarning tadqiqotlari keltirilgan. Sichqonsimon kemiruvchilarning tur tarkibini aniqlash, turli landshaftlarda tarqalishini o‘rganish, ekologiyasini asoslash kabi muhim ilmiy-amaliy tekshiruvlar keltirilgan.