YUQORI DARAJADAGI SPORTChILARDA PSIXOLOGIK STRESS, UNING DETERMINANTLARI VA EMOTSIONAL REGULYATSIYA MEXANIZMLARINING KOMPLEKS TAHLILI - Eshnazarova, Farida Jo‘raqulovna (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ushbu maqolada yuqori darajadagi sportchilarda psixologik stressning mohiyati, uning asosiy determinantlari va emotsional regulyatsiya mexanizmlari kompleks tarzda tahlil qilindi. Tahlil natijasida stressning individual-psixologik, faoliyatiy, ijtimoiy-tashkiliy hamda professional-identik omillar bilan bog‘liq holda shakllanishi asoslab berildi. Shuningdek, kognitiv qayta baholash, diqqatni boshqarish, fiziologik o‘zini tartibga solish va konstruktiv ichki dialog sportchi barqarorligini ta’minlovchi muhim mexanizmlar sifatida ko‘rsatildi. Maqola xulosalari sportchilar bilan olib boriladigan psixologik tayyorgarlik dasturlarini takomillashtirishda amaliy ahamiyatga ega.