МОДЕЛЬ ФОРМИРОВАНИЯ И РАЗВИТИЯ УЧЕБНОЙ МОТИВАЦИИ СТУДЕНТОВ - Кощанова, Гулбахар Кутлымуратовна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада олий таълим тизимида талабалар ўқув мотивациясини шакллантириш ва ривожлантиришнинг назарий ҳамда амалий жиҳатлари кўриб чиқилган. Тадқиқотнинг долзарблиги ўқувчиларнинг билиш фаоллиги пасайиши ва касбий таййоргарлик сифатини ошириш зарурати белгиланади. Ўқув мотивациясини тушунишга оид маҳаллий ва хорижий ёндошувлар тахлил қилинган, унинг тузилмаси ҳамда шаклланиш омиллари очиб берилган. Талабалар ўқув мотивациясини шакллантириш ва ривожлантириш диагностик, шакллантирувчи ва натижавий блоклардан иборат муаллифлик модели таклиф этилган. Рақамли таълим муҳити ҳамда фаол ўқитиш методларининг ўрни алоҳида таъкидланган.