QORAQALPOQ DINAMIK IMO-IShORA TILINI INKLYUZIV O‘QITIShNING PEDAGOGIK MODELI - Jalgasbaeva, Shahnoza Muratbay qizi (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Mazkur maqolada qoraqalpoq dinamik imo-ishora tilini inklyuziv ta’lim sharoitida o‘qitishning pedagogik modeli yoritilgan. Tadqiqotda eshitish qobiliyati cheklangan o‘quvchilarni o‘qitishda dinamik imo-ishoralarni tanib olish texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Pedagogik model ta’lim jarayonini individuallashtirish, o‘quvchilarning mustaqil ishlash ko‘nikmalarini rivojlantirish hamda imo-ishora nutqini ongli ravishda o‘zlashtirishni ta’minlashga qaratilgan. Tadqiqot natijalarida dinamik imo-ishoralarni o‘qitish jarayonini tashkil etishning bosqichlari, pedagogik tamoyillari va ko‘nikmalarni shakllantirish mexanizmi asoslab berilgan. Shuningdek, tanib olish texnologiyalaridan foydalanish ta’lim jarayonida teskari aloqani samarali tashkil etish, xatolarni aniqlash va tuzatish imkonini berishi aniqlangan.