ОЛИЙ ТАЪЛИМ СИФАТИНИ ИНТЕЛЛЕКТУАЛ МОНИТОРИНГ ҚИЛИШ, АНКЕТА МАЪЛУМОТЛАРИ ВА МАТЕМАТИК (НОАНИҚ) МОДЕЛЛАШТИРИШ ИНТЕГРАЦИЯСИ - Базарбаева, Айгул Куанишбаевна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақола олий таълим сифатини баҳолашнинг комплекс ёндашувини ўрганади. Битирувчилар анкеталари, сунъий интеллект баҳолаш мезонлари ва информатика ўқитиш воситалари асосида таҳлил ўтказилди. Натижалар шуни кўрсатдики, битирувчилар мустақил ишлашга қисман тайёр, сифатнинг асосий омиллари – ўқитувчи компетентлиги, моддий база ва амалиётлар. Ноаниқ моделлаштириш ноаниқ кўрсаткичларни аниқ баҳолашга, компьютер моделлаштириш эса таҳлил ва оптимизацияга имкон беради. Таклиф этилган ёндашув сифат мониторингини интеллектуаллаштириш ва битирувчилар тайёргарлигини оширишга хизмат қилади. Истиқболда ноаниқ логика ва машинали ўқитишни бирлаштирган гибрид тизимларни яратиш тавсия этилади.