O‘ZBEK VA QORAQALPOQ ShOIRLARIDA MILLAT, TABIAT, TARIX MOTIVLARI - Toshpulatova, Dilorom Bobanazarovna; Niyatullayeva, Xurshida Adamboyevna (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va qoraqalpoq adabiyotida millat, tarix, tabiat va qahramonlik motivlarining badiiy talqini tahlil qilinadi. Xususan, dostonchilik an’analari, baxshichilik maktabi, XX asrning 60-80-yillaridagi epik merosning saqlanishi va yangi voqelikning badiiy ifodasi bilan bog‘liq tadqiqotlar ko‘rib chiqiladi. Tarjima jarayonida yaqin turkiy tillar o‘rtasidagi leksik-semantik farqlar, “soxta ekvivalentlar” hodisasi, fonetik va uslubiy nomuvofiqliklar misolida tarjima muammolari yoritiladi. Qoraqalpoq shoiri Ibroyim Yusupov ijodi alohida tahlil qilinib, uning she’riyatida tarixi xotira, milliy o‘zlik, qahramonlik va oila motivlarining o‘zaro bog‘liqligi statik va badiiy dalillar asosida asoslanadi. Chiziqli diagramma natijalari esa shoir ijodida millat motivining yetakchi o‘rin egallashini ko‘rsatadi.