ГИЛЛИ МИНЕРАЛЛАРИНИНГ ПУЦЦОЛАН ФАОЛЛИГИГА ТЕРМИК ИШЛОВ БЕРИШНИНГ ТАЪСИРИ - Кабулова, Лола Балтамуратовна; Темирбаева, Журсинай Муратбай қизи (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада цемент саноати учун қизиқиш уйғотадиган гил минералларининг пуццолан фаоллигига иссиқлик ишлов беришининг таъсири ўрганилган. Гил жинсларининг асосий минералларининг тузилиши ва хоссалари таҳлил қилинган, иссиқлик фаоллашуви механизмлари ва иситиш жараёнида минералогик фазаларнинг ўзгариши баён этилган. Пуццолан фаоллигини баҳолаш усуллари, шу жумладан тўғридан-тўғри ва билвосита усуллар кўриб чиқилган. Каолинит ва монтмориллонит гуруҳларига мансуб минераллар, шунингдек, опокасимон туффит жинсларига алоҳида эътибор қаратилган бўлиб, улар термик ишловдан сўнг энг юқори реакцион фаолликни намоён этади. Термик фаоллаштирилган гил жинисларини кам клинкерли цемент таркибида қўллашнинг мақсадга мувофиқлиги ва бу усул CO2 чиқиндиларини камайтиришга имкон бериши ҳақида хулосалар чиқарилган.