ЛИНГВОКУЛЬТУРОЛОГИЯНИНГ АСОСИЙ НАЗАРИЙ ҚАРАШЛАРИ - Джангабаева, Г.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада тилшунослик ва маданиятшунослик кесишган нуқтасида шаклланган мустақил фан соҳаси — лингвокультурологиянинг асосий назарий тамойиллари таҳлил қилинади. В.фон Гумбольдт, Е.Сепир, Б.Уорф, А.Вежбицкая ва бошқа олимларнинг тил ва маданият ўзаро боғлиқлиги ҳақидаги назариялари ўрганилади. Тил фақат алоқа воситаси эмас, балки маданий қадриятларни сақлаш ва узатишнинг муҳим механизми сифатида талқин қилинади. Лингвокультурология тил орқали маданиятнинг қандай ифодалашини ва миллий дунё манзарасининг шаклланиш хусусиятлари ўрганадиган фан сифатида юритилади.