ИССЛЕДОВАНИЕ ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИХ СВОЙСТВ ЗАСОЛЕННЫХ ПОЧВ И ПОДВИЖНЫХ ПЕСКОВ ОСУШЕННОГО ДНА АРАЛЬСКОГО МОРЯ - Реймов, К.Д.; Туремуратова, А.Ш.; Эркаев, А.У.; Реймов, А.М.; Кучаров, Б.Х. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Ушбу мақолада Орол денгизининг қуриган тубидан шорланган тупроқлар ва қумларнинг физик-кимёвий хоссаларни ўрганиш маълумотлари келтирган. Аниқланишича, намуналардаги туз миқдори 8%дан ошмайди ва хлорид-сульфат, яъни ўртача шўрдир. Тузларнинг асосий компоненти натрий хлориддир. Шўрланган тупроқлар (SS) ва ҳаракатланувчи қумларнинг (LS) элементар таркиби ва микрографиги ҳам SEM таҳлили ёрдамида ўрганилди. Кўчма қумларда (А-1 ва А-2 намуналари) Si ва Fe таркибидаги 1.22-2.29% ва 1.2-1.5% шўрланган тупроқларга юқори ва 18.58ни ташкил этиш аниқланди; 14,51; ва 2.53; мос равишда 1,17%.