МЕЖДИСЦИПЛИНАРНЫЙ ПОДХОД К СОПРОВОЖДЕНИЮ РЕБЕНКА С ОГРАНИЧЕННЫМИ ВОЗМОЖНОСТЯМИ ЗДОРОВЬЯ В ДОШКОЛЬНОЙ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОЙ ОРГАНИЗАЦИИ - Бекманова, Ж.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада ногиронлиги бўлган болаларни (ЎИБ) мактабгача таълим шароитида комплекс психологик-педагогик қўллаб-қувватлашни ташкил этишда тармоқлараро (междисиплинар) ёндашув асос сифатида кўриб чиқилади. Турли соҳа мутахассислари - педагоглар, психологлар, логопедлар, дефектологлар, тиббиёт ходимлари - ҳамда ота-оналарнинг бола ривожига кўмаклашиш жараёнидаги жамоавий ҳамкорлигининг зарурлиги асосланади. Мазкур ёндашувнинг инклюзив амалиёт контекстида самарадорлигини тасдиқловчи илмий маълумотлар келтирилган. Мутахассислар ўртасидаги ҳамкорликнинг таркибий ва ташкилий хусусиятлари таҳлил қилиниб, мавжуд тўсиқлар ва уларни бартараф этиш йўллари кўрсатиб ўтилган. Мактабгача таълим ташкилотларида тармоқлараро ҳамкорликни таъминлаш учун кадрлар тайёрлигини тизимли йўлга қўйиш зарурлиги хулоса сифатида берилган.