OLIY TA’LIMDA TALABALAR BILIMINI BAHOLAShDA SUN’IY INTELLEKT VA KOGNITIV YONDAShUVLARNING INTEGRATSIYASI - Bazarbaeva, A.K. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Maqolada oliy ta’lim tizimida talabalar bilimini baholashning zamonaviy yondashuvlari, xususan, sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Ta’lim jarayonida xolislikni ta’minlash, talabalarning kognitiv uslublarini rivojlantirish, mustaqil ta’lim faoliyatini kuchaytirish hamda individuallashtirilgan o‘quv muhitini yaratishda AI algoritmlarining o‘rni tahlil qilingan. Mahalliy va xorijiy olimlarning ilmiy ishlari asosida sun’iy intellekt yordamida bilimlarni tartibga solish, qayta aloqa mexanizmlarini yaratish, neyron tarmoqlar orqali o‘quv jarayonini raqamlashtirish bo‘yicha ilg‘or yondashuvlar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, kognitiv uslublarning talabalarda axborotni qayta ishlash, tahlil qilish va qo‘llashdagi samaradorlikni oshirishdagi ahamiyati asoslab berilgan.