ФОРМИРОВАНИЕ УГЛЕРОДНЫХ НАНОЧАСТИЦ МЕТОДОМ ЛАЗЕРНОЙ АБЛЯЦИИ ГРАФИТА МПГ-6 В ЖИДКОЙ СРЕДЕ - Асанов, Д.Ж.; Сайпназарова, А.Ж.; Давлетова, Н.Р. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада МПГ-6 графитидан дистилланган сувда импулсли лазер абляцияси усули орқали углерод нанозаррачалари (УНЗ) синтез қилинди. Тадқиқотлар шуни кўрсатдики, лазер нурланишининг давомийлиги ва қувват зичлигини ўзгартириш орқали заррачаларнинг ўлчами (30 нм - 1 мкм) ҳамда морфологиясини назорат қилиш мумкин. Сканерловчи электрон микроскопия ва Раман спектроскопияси натижалари морфологик ўзгаришлар ва структура нуқсонларини, жумладан, Д ва 2Д диапазонларининг яққол ифодаланишини кўрсатди. Импулсли лазер абляцияси усули назорат қилинадиган хусусиятларга эга углерод наноструктураларини олишда самарадорлиги ва экологик хавфсизлиги билан ажралиб туради.