O‘QUVChILARDA KASBIY TANLOV NAMOYON BO‘LIShINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Abdulmadjidova, M.D. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchilarda kasbiy tanlov jarayonining psixologik xususiyatlari tadqiq etilgan. Kasbiy tanlovning shaxsiy rivojlanish, akademik motivatsiya va ijtimoiy omillar bilan o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida 16–18 yoshdagi 120 nafar o‘quvchi ishtirokida bir qator psixologik metodikalar yordamida kasbiy moyillik va akademik motivatsiya darajalari aniqlangan. Natijalar kasbiy moyillik darajasi yuqori bo‘lgan o‘quvchilarda akademik motivatsiya darajasi ham yuqori bo‘lishi mumkinligini ko‘rsatdi. Muallif psixologik diagnostika va maslahat xizmatlari orqali o‘quvchilarni to‘g‘ri kasbga yo‘naltirish zarurligini ta’kidlaydi hamda ushbu jarayonda maktab psixologlari va ota-onalarning o‘rni muhim ekanligini asoslab beradi.