ХОРАЗМНИНГ ЎРТА АСР ТЕМИРЧИЛИК ҲУНАРМАНДЧИЛИГИ СОҲАЛАРИДА ИШЛАБ ЧИҚАРИШ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИ: МАНБАЛАР ВА ЭТНОГРАФИК МАТЕРИАЛЛАР ТАҲЛИЛИ - Турганов, Б.Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада Хоразмнинг ўрта асрлардаги темирчилик, пичоқсозлик, анжомсозлик ва чўянгарлик соҳаларидаги ишлаб чиқариш технологиялари, устахоналарнинг конструктив тузилиши, меҳнат қуроллари ва меҳнат тақсимоти тарихи ёритилган. Тадқиқотда ёзма манбалар ва этнографик материаллар асосида устахонадаги иш жараёнлари - ўчоқ қурилиши, дам бериш тизими, асбоб-ускуналари ва металлга техник ишлов бериш усуллари тасвирланган. Мақоладаги хулосалар металлга ишлов беришнинг технологик жараёнларини реконструкция қилишга ёрдам беради.