ЗАСОЛЕННОСТЬ ПОЧВ ЮЖНОГО ПРИАРАЛЬЯ - Жумамуратов, А.; Сдиков, И.М.; Жумамуратов, М.А.; Аджимуратова, Д.М. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Ушбу мақолада Орол денгизининг жанубий қирғоғида жойлашган Қорақалпоғистон Республикаси тупроқларининг шўрланиш ҳолати келтирилган. Орол денгизига яқин жойлашган Мўйноқ тумани тупроқларида 4,7%, марказда жойлашган Нукус тумани тупроқларида 2,7%, енг чекка ҳудуд ҳисобланган Элликқалъа тумани тупроқларида 1,8% натрий елементи мавжуд. Мўйноқ тумани атмосфера чанглари ва тупроқларининг кимёвий таркибини таҳлил қилиш жараёнида уларнинг КК ҳисоблаб чиқилди.