КОМБИНИРОВАННЫЙ МЕТОД КЛАССИФИКАЦИИ ИЗОБРАЖЕНИЙ НА ОСНОВЕ ОБУЧАЕМЫХ ВЕСОВЫХ КОЭФФИЦИЕНТОВ - Сеитназаров, К.К.; Куралбаев, А.О.; Султанбаева, А.Т.; Султанов, Б.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада вейвлет-белангилар ва уларни квантлашдан фойдаланган ҳолда классификация алгоритмларига асосланган кўп зонали тасвирларни интерпретация қилиш усули таклиф этилади. Белгилар қиймат оралиғини сегментларга ажратиш орқали иккилик векторларга айлантирилади, сўнгра синфга тегишлилик баҳоларини ҳисоблаш усули орқали қарор қабул қилинади. Ушбу ёндашувнинг ўзига хос жиҳати - белги аҳамиятини ифодаловчи кўрсаткични киритишдан иборат бўлиб, у белгиларнинг ажратувчанлик қобилиятини ҳисобга олади ва уларни танлаш мезони, шунингдек оғирлик коэффициенти сифатида ишлатилади.