ENDOFIT ACHITQILARNING BIOXILMA-XILLIGI VA IDENTIFIKATSIYASI - Shodieva, D.Gʻ.; Abdulmyanova, L.I.; Bahodirova, M.B. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Maqolada respublikamizdagi 18 ta oʻsimliklarning generativ qismlaridan ajratilgan 50 ta endofit achitqilar aniqlangan. Klassik usullardan foydalangan holda ajratilgan shtammlarni tavsiflashdan tashqari, achitqilarni turlar darajasida aniq tasniflash uchun zamonaviy yondashuvlar, shu jumladan molekulyar genetik usul koʻrib chiqiladi. Natijada endofit achitqilarning 6 ta avlodi va 9 turi aniqlandi. Bundan tashqari, avval Candida zemplinina nomi bilan tanilgan Starmerella bacillaris shtammini aniqlash mumkin edi.