МОДЕЛИРОВАНИЯ ЗАДАЧИ РАННЕГО ВЫЯВЛЕНИЯ ХРОМОТЫ У КРУПНОГО РОГАТОГО СКОТА НА ОСНОВЕ ДАННЫХ ШАГОМЕРОВ - Самандаров, Б.С.; Гелдибаев, Б.Е. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Мақола педометрлардан олинган маълумотлардан фойдаланган ҳолда қорамолларда оқсоқликни эрта аниқлаш алгоритмини ишлаб чиқишга қаратилган тадқиқот саналади. Муаллифлар томонидан оқсоқликнинг дастлабки босқичларини кўрсатиши мумкин бўлган аномалияларни аниқлаш мақсадида қорамолларнинг фаоллиги ва ҳаракат кўрсаткичларини таҳлил қилиш асосида модел таклиф қилишади. Қорамолларнинг оқсоқланишини аниқлаш бўйича таклиф этилаётган модел ва маълумотларни қайта ишлаш жараёни ушбу касалликни дастлабки босқичларда самарали ташхислаш имконини беради, бу эса яна-да самарали даволаш ва чорвачилик маҳсулотларидаги йўқотишларни камайтиришга хизмат қилади.