ОПТИМИЗАЦИЯ ЭНЕРГОСИСТЕМ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ГЕНЕТИЧЕСКОГО АЛГОРИТМА: ЭФФЕКТИВНОСТЬ, УСТОЙЧИВОСТЬ И УПРАВЛЕНИЕ В ДИНАМИЧНОЙ СРЕДЕ - Сафарова, Л.У. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Ушбу мақоладаги тадқиқот энергия инфратузилмасидаги мураккаб муносабатларни ҳисобга оладиган генетик алгоритм ёрдамида энергия тизимларини оптималлаштириш усулини тақдим этади. Генетик алгоритм глобал оптималлаштириш учун мослашувчанлик ва коʻп қирралиликни таъминлайди, тизим динамикасига мослашади ва маҳаллий минималларга мустаҳкам боʻлади. Усул энергия балансини оптималлаштириш, харажатларни минималлаштириш ва энергия тизимининг чизиқли боʻлмаган хусусиятларини ҳисобга олиш учун ишлатилади. Экспериментал натижалар усулнинг самарадорлигини тасдиқлади, юқори аниқлик ва мураккаб шароитларни ҳисобга олган ҳолда энергия ресурсларини мувозанатлаш қобилиятини намойиш этди. Бироқ, янада такомиллаштириш алгоритми параметрларининг таъсирини ва қоʻшимча ноаниқлик омилларини ҳисобга олган ҳолда чуқурроқ таҳлил қилишни талаб қилади. Ушбу тадқиқот энергия тизимини оптималлаштириш соҳасида муҳим тушунчаларни беради ва динамик энергия муҳитида янада самарали бошқариш усулларини ишлаб чиқиш учун асос боʻлиб хизмат қилади.