ФОТОЭЛЕКТРИЧЕСКИЕ И ОПТИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА КРЕМНИЯ С БИНАРНЫМИ СОЕДИНЕНИЯМИ АТОМОВ ФОСФОРА И ГАЛЛИЯ - Зикриллаев, Н.Ф.; Исамов, С.Б.; Курбанова, У.Х.; Уракова, Ф.Э.; Сатторов, А.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Фосфор ва галлий атомларининг бинар бирикмалари мавжуд кремнийнинг фотоэлектрик ва оптик хусусиятларини ўрганиш асосида уларнинг фотоэлектрик ва оптик параметрлари бошланғич кремнийникидан катта фарқ қилиши аниқланди. Олинган кремний намуналарининг фотоэлектрик ва оптик хусусиятларини ўрганиш асосида кремнийда фосфор ва галлий киришма атомлари бирикиб янги бинар элементар ячейкалар ва нанокластерларни ҳосил қилиши аниқланди. Кремнийда шаклланиб бўлган бинар бирикмалар янги нанообъект сифатида кичик ўлчамдаги квантланиш ходисасини кузатиш мумкин экан.