ЗАРАФШОН ҲАВЗАСИ СУҒОРИЛАДИГАН ТАҚИР- ЎТЛОҚИ ТУПРОҚЛАРНИНГ ЭКОЛОГИК-МЕЛИОРАТИВ ТАВСИФИ - Бобомуродов, Ш.М.; Кушаков, А.Ж.; Бўрибоева, М.Ғ. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Зарафшон ҳавзаси суғориладиган тақир ўтлоқи тупроқларда олиб борилган тадқиқотлар натижалари баён этилган. Бунда 1983 йилларда Кармана ва Қизилтепа туманларидаги суғориладиган тақир ўтлоқи тупроқларда шўрланиш ва деградация жараёнлари жуда кам урганилган ёки кузатилмаган. Аммо 2021 йил таҳлиларида тупроқларда турли табиий омиллар таъсирида шўрланиш жараёнларига Қизилтепа туманида 97,3%, Кармана туманида 93% учраганлиги ва шўрланишнинг асосий типлари, ҳамда тузлар миқдори, уларни пайдо қилувчи асосий омиллар тадқиқот изланишларимизда қайд этилди.