ҚИЗИЛҚУМДА СОДИР БЎЛГАН ИҚЛИМ ЎЗГАРИШЛАРИ ВА УНИНГ ОҚИБАТЛАРИ - Жалилов, М.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Ушбу мақолада қадим замонлардан буён инсоният томонидан ўзлаштирилиб, ҳаёт кечириб келган Қизилқум чўлининг табиати ва иқлим шароитлари хусусида сўз боради. Маълумки, инсоният қадимдан ҳар қандай шароитда ҳам яшаш учун курашиб келган. Мазкур жараён, айниқса, ёзи жазирама, қиши қаҳратон бўлган чўл минтақасида янада оғир эканлиги мақола давомида очиб берилган. Иқлим ўзгаришлари хўжаликнинг хусусиятларига энг кучли таъсир кўрсатадиган омил эканлиги баён этилган. Мақола экологик муаммолар таъсирида рўй берган салбий оқибатлар, айниқса, чўллашиш даражасининг ошиб кетганлиги ҳақида маълумотлар берилган.