F-25 алкалоидиНИнг кАЛАМУШ АОРТА ПРЕПАРАТИГА ВАЗОРЕЛАКСАНТ ТАЪСИРИ - Зарипов, А.А.; Усманов, П.Б.; Есимбетов, А.Т.; Абдуллаева, Н.У.; Жўрақулов, Ш.Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Ушбу ишда F-25 изохинолин алкалоидининг каламуш аорта силлиқ мускул ҳужайраларининг Са2+-транспорт тизимига таъсир механизмлари ўрганилди. Изометрик кучланиш FT-03 (Grass Instrument Co., АҚШ) механотрони ёрдамида қайд қилинган. KCl- вa ФЭ- билан индуцирланган қисқариш шароитида бажарилган эксперимент натижалари шуни исботлайдики, тадқиқ қилинаётган алкалоидни вазорелаксант таъсири асосида СМҲларида [Сa2+]in миқдорининг камайиши ётади, бу эса Сa2+L- вa Сa2+R-каналлари орқали Ca2+ ионлари киришининг блокадаси билан таъминланади.