ЭЛЕКТРИЧЕСКИЕ И ОПТИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА СОЛНЕЧНОГО ЭЛЕМЕНТА С НАНОГЕТЕРОПЕРЕХОДАМИ - Имамов, Э.З.; Аскаров, М.А.; Исмайлов, К.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада нокристал кремнийдан самарадор қуёш элементининг таслиғи сифатида фойдаланиш масаласи кўриб чиқилган. Нокристал кремнийдан самарадор қуёш элементини яратиш фақат кремний тақиқланган зонасида чуқур ётган локал энергетик ҳолатларининг юқори зичлигида мумкин эканлиги кўрсатилган. Нокристал кремний ва нано ўлчамли қўрғошин халкогенидлари материалларни гетероўтишнинг таркибий қисмлари сифатида фойдаланиш натижасида қуёш энергиясини электр энергиясига самарали айлантириш мумкинлиги курсатилган. Қўрғошин халкогенидлари нанокристаллари мулти-экситонли генерация ва ташувчиларни кўпайтириш эффектларининг кучли намоён бўлиши билан ажралиб туриши кўрсатилган.