YUPQA PARDASI OʻTAOʻTKAZUVCHANLIK HARORATINING HOSILAVIY QIYMATLARI HAQIDA - Jalekeshov, A.S. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Kengaytirilgan Xolstein modeli negizida kuchlanish (bosim) ning tugunlararo bipolaronlari Boze-Eynshteyn kondensatsiyalanishi haroratiga ta’sirini oʻrganish uchun universal yondashuv taklif etilgan. Bunda Boze-Eynshteyn kondensatsiyalanishi haroratining bir oʻqli kuchlanish (bosim) boʻyicha hosilalari panjarada ionlarning joylashishiga kuchli bogʻliq ekanligi koʻrsatilgan. Bundan tashqari ular legirlash darajasiga bog`liqligi oʻrganilgan. Xususan, hosilaviy qiymatlar musbat yoki manfiy boʻlishi mumkin. Nazariy jihatdan olingan natijalar bilan tajriba natijalari muhokama qilingan.