ЛИНГВОМАДАНИЯТШУНОСЛИК ТИЛШУНОСЛИКНИНГ ТИЛНИ МАДАНИЯТ ФЕНОМЕНИ СИФАТИДА ЎРГАНАДИГАН ЙЎНАЛИШИ СИФАТИДА - Борибаев, К. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада лингвомаданиятшунослик тилшуносликнинг алоҳида мустақил соҳаси сифатида таҳлилга тортилган. Маданиятни билиш шу маданият вакилининг ўз маданиятига қанчалик яқинлигини кўрсатади. Маданият бу муайян кишилар гуруҳидан мерос бўлиб ўтувчи, уларни айнан бошқа гуруҳдаги вакиллардан фарқлаб турувчи, муайян артефактларига эга хулқ моделларини ўз ичига олади. Маданият шаклланган ёки мерос ўтган хулқ-атвор моделларини уйғунлаштириш бўлиб, улар инсонларнинг гуруҳларини аниқлайди, уларни бошқа гуруҳ ёки миллатдан фарқлайди ва махсус артефактларда ўз ифодасини топади. Мақолада ҳар бир маданиятнинг мажбурий тавсифи ва унинг рамзий хусусияти мавжуд ва бу хусусиятларни ўрганиш лингвомаданиятшунослиникнинг зиммасидадир, деган фикр илгари сурилади.