ХIХ ƏСИР ҚАРАҚАЛПАҚ ƏДЕБИЯТЫНДА ИМПРОВИЗАЦИЯ ДƏСТҮРИ (Күнхожа, Əжинияз ҳəм Бердақ дөретиўшилиги мысалында) - Матимов, Қ.Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада XIX аср қорақалпоқ адабиётининг йирик ижодкорлари Кунхўжа, Ажиниёз ва Бердақ шоирларнинг ижодида импровизация анъанаси сўз этилади. Бу давр адабиётида санъат турларнинг синкретик тамойиллари ўрганилади. Шоирлар ижодида импровизация анъаналари назарий жиҳатдан баён этилади. ХIХ аср қорақалпоқ адабиётининг йирик вакиллари Кунхўжа, Ажиниёз ва Бердақ шоирлар импровизатор шоир, бахши сифатида баҳоланади.