ИНГЛИС ҲӘМ ҚАРАҚАЛПАҚ ЕРТЕКЛЕРИНДЕ ЭПИКАЛЫҚ ЎАҚЫТ, ЭПИКАЛЫҚ МӘКАН ҲӘМ ЭПИКАЛЫҚ ҚАҲАРМАНЛАР - Сайтова, З.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Мақолада инглиз ва қорақалпоқ халқ эртаклари қиёсий ўрганилган. Шу билан бирга, эртакларда эпик қаҳрамон, эпик макон, эпик замон назарий ва амалий жиҳатдан тадқиқ қилинган. Эртакларда жуда кучли эпик қаҳрамонлар ҳам қатнашади. Қаҳрамоннинг бир ўзи минглаб душманларига қарши туради. Уларни енгиб, мақсадларига етади. Масалан, “Абат ботир” қорақалпоқ халқ эртагида Абат ботир бир ўзи подшонинг минглаб аскарларига қарши курашиб, уларни енгади. “Ботир бола” номли қорақалпоқ халқ эртагида бош қаҳрамон одамхўр девларни енгади. Ботир ўғирлаб кетилган қизларни олиб келади. Бунда эпик қаҳрамоннинг характери очиб берилган. Эртакчи, қаҳрамоннинг куч-қудратини, характерини гипербола орқали ифодалаган.