МУСИҚАЛИ ТЕАТРДАГИ МАҚОМДОН АЁЛЛАР (ХХ асрнинг биринчи ярми) - Пирматова, Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Театр ва мақом уйғунлиги бугунги кунда ўзгача замонавий тус олди. Бу эса ўзбек миллий мусиқа санъатининг, мақомларимизнинг янада кенг тарғиб қилинишига катта туртки бўлди. Аслида ХХ асрнинг биринчи ярмида мусиқали театрда фаолият олиб борган ижодкорлар ҳам актёрлик, ҳам мақом ижрочилигидан профессионал даражада бохабар бўлганлар ва ҳар қандай ролни қойилмақом ижро этганлар. Ушбу мақолада ХХ асрнинг биринчи ярмида мусиқий театрда ижод қилган хонанда аёллар ҳақида маълумотлар берилади. Шу билан бирга ушбу мавзуга оид долзарб масалага ҳам тўхталиб ўтилади.