ТЕОРЕТИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ КВАНТОВОГО ОГРАНИЧЕНИЯ НА ЭНЕРГЕТИЧЕСКИЙ СПЕКТР ПОЛУПРОВОДНИКОВЫХ СФЕРИЧЕСКИХ КВАНТОВЫХ ТОЧЕК С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ЧАСТИЦЫ В МОДЕЛИ ЛОВУШКИ - Корабоев, К.А.; Сапаев, У.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Қопқондаги заррача моделидан фойдаланиб квант чегараланишининг CdSe, GaP ва GaAs сферик квант нуқталарнинг энергетик спектирига таъсири ўрганилди. Квант нуқталарда ўтказувчанлик зонасидаги эркин электронлар ва валент зонасидаги коваклар энергетик сатҳлари дискрет бўлиши кўрсатилди. Бундан ташқари, икки сатҳ орасидаги энергия квант нуқталар ўлчамига боғлиқ бўлиши ва квант нуқталар ўлчамининг камайиши билан ошиши кўрсатилди. Бизнинг натижаларимиз шуни кўрсатдики, чеклаш нуқтаси радиуси ошгани сайин энергия пасайиб кетди, лекин ҳеч қачон нолга тенг бўлмайди.