ДӘСТАН ДӨРЕТИЎ ДӘСТҮРИ ҲӘМ «ҚЫРЫҚ ҚЫЗ» - Алламбергенов, К. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада қорақалпоқ халқ достони «Қирқ қиз» достонининг пайдо бўлиши, шаклланиши ва ривожланишида индивидуал ижод соҳиби жиров-шоирларнинг достон яратишдаги ижодий анъаналари кенг таҳлил қилиниб, шу асосда «Қириқ қиз» - бошқа халқларда ўхшаши йўқ миллий қорақалпоқ халқ достони, деган хулосага келинади.