ҚАРАҚАЛПАҚЛАРДЫҢ ТАРИЙХЫЙ МӘКАН ҲӘМ ЗАМАНДА ПАЙДА БОЛЫЎЫ ҲӘМ ҚӘЛИПЛЕСИЎИ - Усенов, Ж.; Дабылов, А. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Бу мақолада қорақалпоқ халқининг маълум бир тарихий ҳудудда шаклланиши ҳамда мазкур халқнинг даврлар силсиласида ҳар тамонлама мавқе касб этиб борганлиги акс эттирилган. Шунингдек, қарақалпоқ халқининг қардош халқлар орасида ўзининг бой миллий маданияти, урф-одат, анъаналари миллий менталитети билан ажралиб туриши алоҳида таъкидланган. Шунингдек, бу мақолада ўтмиши буюк, келажаги ундан ҳам буюк халқнинг тарихига ҳолис ва муфассал баҳо берилган. Айниқса, бу мақолада қарақалпоқ халқининг қадимги давлатчилиги, урф-одат, анъаналари этник тарихи ва этногенезига алоқадор фикрлар билдирилган.