ФУНКЦИЯНИНГ САТҲ ЧИЗИҚЛАРИ ВА ГРАДИЕНТ ВЕКТОР МАЙДОНЛАР - Байтураев, А.М.; Аслонов, Ж.О. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада вектор майдонлар ва дифференциалланувчи функциялар сатҳ чизиқларининг хоссалари ўрганилган. Маълумки, вектор майдонларнинг табиатда физик жараёнлар математик моделини ўрганишдаги роли беқиёсдир. Масалан, жисмларнинг гравитацион ёки магнит майдонидаги ҳаракатини тавсифлашда унга таъсир қилувчи кучлар вектор майдон ёрдамида берилади. Шунингдек, вектор майдон ўрамасини ўрганиш ҳавода учувчи жисмлар динамикасини ўрганишда муҳим аҳамиятга эгадир. Статик майдондаги заррачанинг статикасини ўрганишда бу заррача турган объект сферадан иборат бўлиб, у функция сатҳ сиртидир.