«ШӘРИЯР» ДӘСТАНЫНЫҢ КӨРКЕМЛИК АЙРЫҚШАЛЫҚЛАРЫ (Дәстанның тийкарғы идеясы, образлар системасы, сюжетлик-композициялық өзгешеликлери ҳәм көркемлик) - Кеңесбаева, Ш.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада «Шарияр» достонининг бадиий хусусиятлари Утаниёз ва Қуламет жиров вариантлари мисолида кенг таҳлил этилган. Шундай қилиб, ҳар қандай бадиий асарда аниқ баён этилган, моҳирона тасвирланган ўй-фикрнинг ҳам, ўз ўрнида қўлланилган ҳар бир сўзнинг, ҳар қандай образнинг, топқирлик билан тузилган композициянинг ҳам уринли танланган бадиий шаклнинг, бадиий тасвир воситаларининг катта кичик бир деталнинг ҳам бадиий поэтик ҳодисани келтириб, чиқаришдаги роли бор деган хулосага келинади.