СИСТЕМНОЕ МЫШЛЕНИЕ В ПОЗНАНИИ - Ниязимбетов, М.К.; Алланазарова, Б.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Биз мураккаб ночизиқли оламда яшаймиз. Мураккаблик муаммоси замонавий эпистемология ва фан методологиясида марказий ўринни эгаллайди. Маълум бўлдики, мураккаблашаётган оламни, унинг қонуниятларини билиш уни анъанавий методология методлари билан тадқиқ этиш билан адекват эмас. Шу сабабдан мураккаблик феноменини тадқиқ этишнинг муқобил методларини ва тафаккур тарзини ишлаб чиқиш зарурати пайдо бўлди. Мазкур мақолада мураккабликни билишда тизимли тафаккурнинг фалсафий жиҳатлари таҳлил этилган.